Laskelmien kuvaukset VMI12-VMI13


Tulospalvelussa esitetään maakunnittain laadittuja hakkuumahdollisuusarvioita kolmelle laskelmalle:
- NT suurin nettotulo
- SY suurin ylläpidettävissä oleva aines- ja energiapuun hakkuukertymä
- TH toteutunut hakkuukertymä

Laskelmissa maakuntajako noudatti vuoden 2021 alun mukaista tilannetta. Etelä- ja Pohjois-Suomea sekä koko Suomea koskevat tulokset koostettiin maakuntien tulosten summina. Pohjois-Suomen alueeseen kuuluivat Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnat. Muut maakunnat muodostivat Etelä-Suomen alueen.

Kaikissa laskelmissa nettotulot on laskettu vähentämällä ainespuun (tukki- ja kuitupuu) tienvarsihinnoista ja energiapuun käyttöpistehinnoista puun korjuun ja metsänhoidon kustannukset.


NT : Suurin nettotulo

Laskelma tuottaa 5 % tuottovaatimuksella nettotulojen nykyarvoa maksimoiden suurimman välittömästi hakattavissa olevan aines- ja energiapuun hakkuukertymän. Laskelmassa kaikki metsänhoidon suositusten mukaiset hakkuukypsät puustot, jotka eivät täytä kasvatuksen tuottovaatimusta, hakataan ilman toiminnan kestävyys- ja lopputilan puustovaatimuksia. Tämä laskelma määrittää lähiajan suurimman taloudellisesti tehokkaan hakkuumahdollisuuden sekä alue- että metsikkötasolla.

SY : Suurin ylläpidettävissä oleva aines- ja energiapuun hakkuukertymä

Suurimman ylläpidettävissä olevan aines- ja energiapuun hakkuukertymän mukainen laskelma määrittää hakkuiden ylärajan silloin, kun metsätalouden taloudellista ja puuntuotannollista kestävyyttä pidetään tavoiteltavana. Tämän oletetaan toteutuvan, kun laskelmakausittaiset nettotulot ja aines- ja energiapuun kokonaishakkuukertymät pysyvät vähintään edellisen laskelmakauden tasolla, tukkipuukertymä säilyy koko laskelma-ajan vähintään ensimmäisen laskelmakauden tasolla, puuston tuottoarvo neljän prosentin korkokannalla laskettuna on laskelma-ajan lopussa vähintään alkuhetken tasolla ja kun nettotulojen nykyarvo maksimoituu em. rajoitteiden vallitessa neljän prosentin korkokannalla. Laskelmassa ei rajoiteta kasvun ja poistuman suhdetta, metsien ikäluokkarakennetta tai uudistushakkuiden määrää eikä puulajeittaista kestävyyttä hakkuukertymän tai puuston rakenteen suhteen edellytetä. Energiapuukertymä voi vapaasti koostua rangasta, hakkuutähteestä ja kannoista.

TH : Toteutunut hakkuukertymä

Laskelma kuvaa metsävarojen kehittymistä, jos aines- ja energiapuun hakkuita jatketaan viime vuosien keskimääräisellä tasolla. Laskelmassa maksimoidaan nettotulojen nykyarvoa neljän prosentin korkokannalla siten, että kullakin laskelmakaudella hakkuumäärät vastaavat keskimääräisesti vuosina 2019–2021 tilastoituja ainespuun (Luke 2023c) ja energiapuun (Luke 2023e) korjuumääriä maakunnittain. Energiarunkopuuhun sisältyy kotitalouksien polttopuun tilastoidut käyttömäärät maakunnittain. Laskelmissa pyritään saavuttamaan ensin runkopuun ja energiapuun tilastoidut kokonaismäärät ja sen jälkeen aines- ja tukkikertymän puutavaralajikohtaiset määrät sekä energiapuun energiajaekohtaiset korjuumäärät. Hakkuukertymärajoitteille on sallittu tilastoituun korjuu-/käyttötasoon verrattuna oletuksena ±0,5 % vaihteluväli, jota ratkaisun löytämiseksi on mahdollista tarvittaessa suurentaa rajoitekohtaisesti em. kuvatulla tavalla. Laskelmassa ei käytetä rajoitteina toteutuneita hakkuupinta-aloja, eikä hakkuukertymiä rajoiteta myöskään hakkuutavoittain, kasvupaikoittain tai läpimittaluokittain.