MELA



MELA2012 -ohjelmiston uudet ominaisuudet


Ohjelmiston oppaat

MELA2012 ohjelmaversiosta on julkaistu MELA2012 Reference Manual. Käsikirja on vain sähköisenä versiona ja se on vapaasti saatavana Internetissä.

Maaperän hiilensidonnan laskenta Yasso07-ohjelmistoon perustuen

Puuston vuosittaisen karikesyötteen ja hakkuutähteiden seurauksena maaperään sitoutuvan ja maaperästä aikanaan ilmaan hajoamisen yhteydessä vapautuvan hiilen laskenta Yasso07 -mallin (Tuomi et al. 2011) mukaisesti on liitetty MELA2012 -ohjelmistoon. MELA2012 sisältämää Yasso07 laskentaa ohjataan parametreilla YASSO_LASKENTA, YASSO_ILMASTO ja YASSO_MAAHIILEN_ALKUARVOT. Maahiilen laskenta kasvattaa simulointiajan jopa 3-5 kertaiseksi, joten ellei maahiileen liittyviä muuttujia käytetä optimoinnissa, niin sen laskenta kannattaa tehdä toistosimuloinnin yhteydessä. Maahiilen laskentaa liittyvät uudet muuttujat YCa, YCw, YCe, YCn, YCh, YCtot, YCmaw, YCman, YCltw, YClnt, YCltb, YCltu, Yinl, Yind (ks. tarkemmin MELA2012 Reference Manual: Collectible variables)

Apteerauksen ohjaus

MELA2012 ohjelmiston yhteydessä ei enää käytetä erillistä ja MELA-ohjelmiston ajamisen edellyttämää TILAVUUS.VOL tiedostoa tukin, kuidun ja hukkapuun tilavuuksien määrittämiseen simuloinnin aikana. Tilavuustaulukko muodostetaan nyt ajokohtaisesti ja -sisäisesti- käyttäen joko oletusarvoisia tukin ja kuidun puulajeittaisia minimimittoja tai käyttäjän antamia arvoja. Parametrin MIN_PTL_MITAT avulla käyttäjä määrittelee tukin ja kuidun minimiläpimitan ja minimipituuden puulajeittain.

Uusia muuttujia

Maahiilen sisältämien muuttujien lisäksi

  • kausimuuttujat: RErw (energiapuun sisältämä ainespuu) sekä NRC (hakkuukertymän runkoluku)
  • luokittelumuuttujat: vc, vl, vp (puun ainespuu-, tukki- ja kuitutilavuus)

Kantohinnat hakkuutavoittain

MELA2012 ohjelmistossa kantohintaiset hakkuutulot lasketaan käyttäen eri hintoja uudistushakkuusta, harvennushakkuusta ja ensiharvennuksesta saatavalla puulle. Käyttäjä voi määritellä hakkuutavoittaiset kantohinnat uudistetulla KANTOHINNAT parametrilla. Myös keskihinta, jota käytetään pystypuuston kantohinta-arvon ja näyttäjäprosenttien laskennassa, on annettava.

Miestyönä tehtävän taimikonhoidon ja raivauksen tuottavuusmallien päivitys

Miestyönä tehtävän uudistusalan raivauksen, metsänviljelyn ja taimikonhoidon ajanmenekkimalleja on päivitetty metsäalan työehtosopimuksen (Metsäalan ... 2010) mukaisesti.

Kirjallisuutta:

  • Tuomi, M., Rasinmäki, J., Repo, A., Vanhala, P. & Liski. J. 2011. Soil carbon model Yasso07 graphical user interface. Environmental Modeling and Software 26 (11): 1358-1362.
  • Metsäalan palkkauksen koulutusaineisto. 2010. Metsäalan työehtosopimus 1.6.2010 - 31.8.2012 - liite. Maaseudun Työnantajaliitto, Metsähallitus, Metsäteollisuus ry, Yksityismetsätalouden Työantajat, Puu- ja erityisalojen liitto.

  Päivitetty: 02.02.2017/RLem Copyright Luke