MELA



MELA2009-ohjelmiston uudet ominaisuudet


Ohjelmiston oppaat

MELA2009-version yhteydessä julkistetaan englanninkielinen käsikirja MELA2009 Reference Manual. Reference Manual julkistetaan vain sähköisenä versiona ja se on vapaasti saatavana Internetissä.

Energiapuun korjuu

MELA2009 sisältää uutena ominaisuutena energiapuun korjuun, joka voi tapahtua joko ainespuuhakkuiden yhteydessä hakkuutähteiden (oksat, neulaset ja/tai kannot) korjuuna, integroituna ainespuu- ja energiapuuhakkuuna tai pelkkänä energiapuuhakkuuna. Energiapuun korjuuta ohjataan TAPAHTUMA-parametrin TAPAHTUMAKUTSU:n hakkuutavan yhteydessä annettavalla lisämääreellä. Energiapuun korjuuseen liittyvät myös uudet parametrit ENERGIAPUUN_KORJUU, ENERGIAPUUN_KORJUUKUSTANNUKSET, ENERGIAPUUN_HINNAT ja ENERGIAPUUN_KAYTTOPAIKAT. Parametriin TUET_JA_VEROT on lisätty energiapuun korjuuseen liittyen kestävän metsätalouden rahoituslakiin sisältyvä energiapuun korjuun ja kuljetuksen tuki sekä haketustuki.

Hiili ja lämpöenergian laskenta, Repolan biomassamallit

Puustoon sitoutuneen hiilen ja lämpöenergian laskenta ja niihin liittyvät uudet muuttujat ovat käytettävissä MELA2009 -analyyseissa. Biomassaosiin sitoutuneen hiilen määrää voidaan muuttaa haluttaessa parametrilla HIILIPROSENTIT. Lämpöenergian laskennassa käytettävien biomassakomponenttien lämpöarvoja muutetaan puolestaan LAMPOARVOT -parametrilla.
Latvuston (oksat, neulaset ja lehdet) samoin kuin juurakon (kanto ja juuret) laskenta perustuu puun rungon dimensioiden (esim. d, h) ja mm. kasvupaikan tunnuksiin pohjautuviin biomassamalleihin. Repolan (2009a, 2009b) biomassamallit on käytettävissä edelliseen MELA-versioon (MELA2007) sisältyneiden Marklundin (1988) mallien lisäksi. Käytettävän malliperheen valinta tehdään parametrilla BIOMASSAMALLIT. Oletusarvona on Repolan biomassamallit.

Keruumuuttujat metsikköpalautteeseen

MELA2009 on lisätty mahdollisuus tulostaa tietopyyntöihin perustuvia ns. keruumuuttujia optimoinnin metsikköpalautteeseen (mpu-tiedosto). MPS_MUUTTUJAT -parametriin on lisätty CV-muuttujaluokka.

Koordinaattijärjestelmä valittavissa

MELA2009:n oletusarvoisena koordinaattijärjestelmänä on edelleen yhtenäiskoordinaatisto (YKJ), mutta parametrin YKJ_KOORDINAATIT avulla käyttöön voidaan ottaa yleiseurooppalainen EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN), johon Suomessa ollaan pikkuhiljaa siirtymässä. Mikäli EUREF-FIN -järjestelmää halutaan käyttää pitää se ilmoittaa parametrin YKJ_KOORDINAATIT arvolla 0.

Läpimittajakauma

Puittaisen laskenta-aineiston (runkolukusarjan) koostamiseen metsikködatasta on lisätty neljänneksi vaihtoehdoksi Siipilehdon (2007, 2009) jakaumamallit nykyisten Weibull (Mykkänen 1986, Kilkki ym. 1989), prosenttiosuus (Kangas & Maltamo 2000) ja Johnson SB-jakaumamallien (Siipilehto 1999) lisäksi. Valinta tapahtuu LAPIMITTAJAKAUMA-parametrilla.

Korjuun tuottavuusmallien päivitys

Puun korjuun ajanmenekkimalleja, jotka ovat mm. työkustannusten hinnoittelun pohjana, on päivitetty kaadon osalta Rajamäen ym. (1996) ja metsäkuljetuksen osalta Väkevä ym (2001) malleilla. Myös tuoreimmat Metsäalan työehtosopimukset (2008) on otettu huomioon. Nämä muutokset näkyvät käyttäjille muuttuneina ajanmenekkeinä: esim. Väkevän ym. mallit lisäävät harvennushakkuiden ajanmenekkiä 7,6 % ja laskevat päätehakkuiden ajanmenekkiä keskimäärin 4,8 % Kuiton ym. (1994) malleihin nähden. Muuttuneet ajanmenekit heijastuvat korjuukustannusten kautta nettotuloihin ja valittuihin vaihtoehtoihin.

Tasokorjausparametrien käytön muutos

TILAVUUDEN_TASOKORJAUS, TUKKITILAVUUDEN_TASOKORJAUS ja KASVUN_TASOKORJAUS -parametreilla voidaan antaa vain yhden tasoalueen korjaukset kerralla.

Kuntaluettelo

Kuntaluettelo on päivitetty 1.1.2010 tilanteen mukaiseksi (ks. www.vaestorekisterikeskus.fi). Vanhat kunnat on säilytetty yhteensopivuuden takia.

Kirjallisuutta:

  Päivitetty: 02.02.2017/RLem Copyright Luke