MELA



MELA2007-ohjelmiston uudet ominaisuudet


Ohjelmiston oppaat

MELA2007-version yhteydessä julkistetaan englanninkielinen käsikirja MELA2007 Reference Manual. Reference Manual julkistetaan vain sähköisenä versiona ja se on vapaasti saatavana Internetissä.

Kausihinnat

MELA2007 on lisätty mahdollisuus käyttää kausittain vaihtuvia yksikköhintoja (maks. 9 kautta), mikä mahdollistaa mm. hintamuutosten vaikutusten arvioinnin. Uusi ominaisuus näkyy ulospäin hinta- ja kustannusparametrien syntaksien muutoksina. Siirryttäessä MELA2007 käyttäjien on näin huolehdittava, että parametrit
KORJUUKUSTANNUKSET (LOGGING_COSTS),
TIENVARSIHINNAT (ROADSIDE_PRICES),
METSANHOITOKUSTANNUKSET (SILVICULTURAL_COSTS) ja
KANTOHINNAT (STUMPAGE_PRICES) ovat uuden syntaksin mukaiset.

Metsänkäsittelyohjeet

Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion vuoden 2006 Etelä-Suomen metsänhoitosuositukset on asetettu oletusarvoiksi MELA2007 ohjelmistoon (MELA2005 ohjelmistossa oletusarvoina olivat Tapion vuoden 2001 Etelä-Suomen suositukset). Seuraavien metsänhoitoparametrien oletusarvot muuttuivat:
PPA_OHJE (BASAL_AREA_INSTRUCTIONS),
PUULAJIOHJE (FEASIBLE_TREE_SPECIES),
MIN_VILJELYTIHEYS (MIN_NUMBER_OF_SEEDLINGS),
MIN_RLUKU_HARV_JALKEEN (MIN_NUMBER_OF_STEMS_AFTER_THINNING),
MIN_UUDISTUSIKA (MIN_REGENERATION_AGE) ja
MIN_UUDISTUSLAPIMITTA (MIN_REGENERATION_DIAMETER)

Latauspaketin mukana on tiedosto MELA2005_MH2001_DEFAULTS.PAR, joka sisältää parametreina MELA2005 mukaiset oletusarvot.

Uusia muuttujamäärittelyitä

Parametriohjattu muuttujien keruu mahdollistaa yhä monipuolisemman tulosten tarkastelun. MELA2005 verrattuna uusia ns. luokkamuuttujia ovat vain O, L, LC ja W, mutta kaikkien muuttujien luokittelumahdollisuuksia on monipuolistettu puulajin, läpimitan, eri kasvupaikkaa ja tapahtumaa kuvaavin luokittelijoin (s, Sp1, d, Dp1, FM, LU, SO, ST, EV). Uudet määrittelyt mahdollistavat sekä tila- että kausimuuttujien yhä monipuolisemman kuvauksen ja käytön esim. optimoinnin päätösmuuttujina.

Uusi parametri TUET_JA_VEROT

Uuden parametrin avulla käyttäjä voi ottaa laskelmiin mukaan verotuksen ja/tai kestävän metsätalouden rahoituslain (KEMERA 2007) mukaiset tuet. Verotusta ja tukia ei ole kuitenkaan oletusarvoisina asetettu MELA2007 ohjelmistoon.

Tulosten summaus

Uusi MELAOPT käsky SUMMAA mahdollistaa nopean summatulostuksen tuottamisen osa-aluesummista silloin, kun käyttäjällä ei tarpeen laskea niitä esim. taulukkolaskentaohjemilla.

Kuntaluettelo

Kuntaluettelo on päivitetty 1.1.2007 tilanteen mukaiseksi (ks. www.vaestorekisterikeskus.fi). Vanhat kunnat on säilytetty yhteensopivuuden takia.

Kirjallisuutta:

  • Hyvän metsänhoidon suositukset. 2006. Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio julkaisusarja 22. 100 s.
  • Kestävän metsätalouden rahoituslaki 11.5.2007/544
  • www.vaestorekisterikeskus.fi

  Päivitetty: 13.11.2013/RLem Copyright Luke